--.-° --% 0мм

О. Вілкул: «Наше завдання - знайти шляхи для добудови житлових об'єктів незавершеного будівництва»

11:57, 30 апр 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О. Вілкул: «Наше завдання - знайти шляхи для добудови житлових об'єктів незавершеного будівництва»14 житлових об’єктів незавершеного будівництва можуть бути добудовані цього року на Дніпропетровщині. Вони мають високу ступінь будівельної готовності – понад 70%, але будівництво об’єктів було припинено у минулі роки через різні причини, зокрема – через економічну кризу. Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул дав завдання місцевими органами влади разом з забудовниками проаналізувати стан цих об'єктів, щоб знайти способи прискорення введення їх в експлуатацію.  

Про перспективи добудови об’єктів незавершеного будівництва у Дніпропетровській області йшлося на нараді, яку провів губернатор за участі міських голів, голів райдержадміністрацій, керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, обласних та територіальних організацій.  

Олександр Вілкул повідомив, що базовий аналіз незавершеного будівництва в області виявив 144 об'єкта незавершеного будівництва з будівельною готовністю від 2-х до 95-ти відсотків, які будувалися за рахунок різних джерел фінансування. Це об'єкти житлового та соціального призначення. Найбільша частка таких об'єктів знаходиться у великих містах області - це Дніпропетровськ (25%), Дніпродзержинськ (9%) і Кривий Ріг (14%).

Серед лідерів за кількістю об'єктів незавершеного будівництва також Новомосковський, Петропавлівський, П'ятихатський райони.

Із загальної кількості всіх об'єктів незавершеного будівництва 67 об'єктів (близько 50%) - це об'єкти незавершеного житлового будівництва загальною площею близько 250 тис кв метрів. Орієнтовна загальна кошторисна вартість об'єктів - 1,5 млрд грн.

Губернатор Олександр Вілкул поставив завдання перед головами виконкомів міських рад і райдержадміністрацій розглянути кожен недобуд і персонально проаналізувати причини припинення будівництва та знайти шляхи для його відновлення й надати підтримку та сприяння забудовникам в рамках своїх законних повноважень.

Зокрема, присутнім на нараді було презентовано існуючі в області програми забезпечення житлом різних категорій громадян, які здійснює  Дніпропетровське регіональне управління державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву". Презентацію іпотечного кредитування житлового будівництва також було зроблено з боку Державної іпотечної установи.

Олександр Вілкул зазначив, що у 2010 році обласна влада розпочала активну роботу по завершенню будівництва об'єктів, які 10, 15, 20 років перебували в недобудованому стані. Завдяки такому підходу, обласна влада надала працівникам бюджетної сфери - передусім лікарям і вчителям - 169 квартир соціального житла. Це будинки в Жовтих Водах, Царичанці, Софіївці, Межовій. Протягом 2008 - 2009-х років будівництва соціального житла в області не відбувалося взагалі. В 2011 році загальна кількість квартир соціального призначення складе 187 квартир.

«Для будівництва соціального житла ми акумулювали кошти обласного бюджету та місцевих бюджетів. Але це фінансування стосується житлових будинків комунальної власності та об'єктів соціальної сфери - ми відновлюємо дитячі садки, будинки культури, спорткомплекси в сільській місцевості. Але ми не можемо за рахунок ресурсів місцевих бюджетів вирішити питання приватних забудовників. Тим не менш, місцева влада не повинна стояти осторонь. Мерії і райдержадміністрації повинні стати активними учасниками цього процесу. На ваших територіях - будинки, в яких люди не можуть отримати квартири, в які інвестували свої кошти. На ваших територіях - заморожена діяльність будівельних кампаній, які могли б забезпечувати роботою сотні людей. Завдання влади - забезпечити сприяння у питаннях, які потребують вирішення на рівні місцевих та центральних органів влади. Завдання влади - створити умови для здорового бізнес-клімату. Завдання влади - сприяти залученню інвестицій в регіон», - наголосив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул наголосив, що, оскільки дуже гостро стоїть питання забезпечення мешканців області житлом, проблема добудови незавершених будівництвом об'єктів вимагає невідкладного рішення. Він дав доручення керівникам міст і районів:
провести експертну оцінку вартості незавершеного будівництва,
визначити обсяг коштів, необхідних для їх добудови,
знайти шляхи подальшого використання об'єктів,
спрямувати зусилля на пошук і залучення для завершення будівництва потенційних інвесторів.

Губернатор підкреслив, що «у 2011-му році ми можемо здати в експлуатацію 14 будинків. І ми повинні зосередити зусилля, щоб потенційна можливість стала реально зробленою дією».
     
Довідка

Протягом 2010 та поточного років відбувається пожвавлення ринку будівництва в області.
У 2009 році в Дніпропетровській області введено в експлуатацію 170,4 тис. кв. метрів житла, в 2010 році - 226,1 тис. кв. метрів. Обсяг введення житла по області у 2010 році збільшено порівняно з 2009 роком на 32,7%.

За перший квартал 2011 року обсяг будівельно-монтажних робіт в області збільшився на 12,7% в порівнянні з відповідним періодом минулого року. У 1,7 рази збільшилася кількість зданих в експлуатацію квартир. Якщо в першому кварталі 2010 року здано 30,1 тис. кв. метрів, то в першому кварталі 2011 року - майже вдвічі більше: 59,4 тис. кв. метрів загальної площі житла.
Плановий показник 2011-го року становить 230 тис. кв. метрів житла. У 2010 році обласна влада надала 169 квартир соціального житла.

У 2011 році вже реалізовано проект надання соціального житла в місті Дніпропетровськ - це 14-поверховий житловий будинок по вул. Чеботарьова, 28, на 97 квартир. Також в 2011 році планується реалізувати проект соціального житла в місті Кривий Ріг по вул. Кустанайській, 6. Тут запланована реконструкція будівлі гуртожитку під житловий будинок на 90 квартир. В 2011 році загальна кількість квартир соціального призначення складе 187 квартир.

27 квітня 2011 року у Дніпропетровську було презентовано Стратегію підвищення конкурентоспроможності кластерів будівництва і сільського господарства, впровадження якої розпочалося в регіоні за ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Вілкула.

Ринок будівництва вибраний як одна з потенційних «локотивних точок зростання». Будівництво здатне запустити розвиток виробництв у суміжних галузях, вирішити низку соціальних завдань із забезпечення громадян доступним житлом. Дніпропетровський регіон до 2020 року повинен стати одним з провідних центрів будівельної галузі України.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых