--.-° --% 0мм

Генпрокуратура зацiкавилася долею колишніх високопосадовців, якi знаходяться у Криворізькому СІЗО

16:37, 16 мар 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Генпрокуратура зацiкавилася долею колишніх високопосадовців, якi знаходяться у Криворізькому СІЗОГенпрокуратура провела перевірки дотримання законів при утриманні колишніх високопосадовців у Київському, Криворізькому та Сімферопольському СІЗО.  

Генеральною прокуратурою України із залученням відповідних підрозділів прокуратур міста Києва, АР Крим та Дніпропетровської області проведено перевірки додержання законів у Київському, Криворізькому та Сімферопольському слідчих ізоляторах, у яких тримаються під вартою колишні високопосадовці, обвинувачені у кримінальних справах.
Про це йшлося під час оперативної наради під керуванням Генерального прокурора України Віктора Пшонки, присвяченій стану додержання законодавства щодо умов тримання в установах попереднього ув’язнення колишніх високопосадовців, обвинувачених у кримінальних справах.

У зв’язку зі значним громадським резонансом щодо порушених у 2010-2011 роках кримінальних справ стосовно ряду високопосадовців (зокрема, колишнього Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, колишнього першого заступника Міністра оборони України Валерія Іващенка, колишнього Міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука, колишнього Голови Державної митної служби України Анатолія Макаренка та інших) у ході проведення перевірок особлива увага зверталася на стан дотримання прав цих осіб на належне матеріально-побутове та медичне забезпечення.

Загалом у січні-березні поточного року Генеральною прокуратурою України проведено 7 таких перевірок, прокуратурою міста Києва – 45, прокуратурами АР Крим – 9 та Дніпропетровської області – 10. Питання додержання законів щодо умов тримання взятих під варту колишніх високопосадовців станом на 14.03.2011 р. всього перевірялися 345 разів (з урахуванням таких перевірок відносно кожної з цих осіб).

Водночас з метою захисту конституційних прав громадян в Київському слідчому ізоляторі Генеральною прокуратурою України також проведено всебічну перевірку спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою, під час якої проводився особистий прийом ув’язнених.

Результати проведених перевірок засвідчили, що стан матеріально-побутового забезпечення зазначених осіб задовільний та в цілому відповідає вимогам ст.11 Закону України «Про попереднє ув’язнення». Всі вони забезпечені окремими спальними місцями, постільними речами, умовами для підтримання особистої гігієни та трьохразовим гарячим харчуванням.

Письмові скарги з приводу умов тримання від взятих під варту колишніх високопосадовців не надходили. Ними виказувалися лише окремі усні побажання з врегулювання деяких питань щодо покращення їх матеріально-побутового та медичного забезпечення. Ці звернення вирішено позитивно.

На оперативній нараді також обговорювалися питання щодо додержання законності в установах попереднього ув’язнення Державної пенітенціарної служби України, зменшення переповненості слідчих ізоляторів, виваженого підходу при обранні запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, виключення випадків тяганини при розгляді кримінальних справ в судах.

Було наголошено на необхідності і в подальшому здійснення спільних перевірок у пенітенціарних установах разом з апаратом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представниками громадських організацій з метою приведення умов тримання взятих під варту осіб у відповідність до норм чинного законодавства та європейських стандартів.

mair.in.ua 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых