В Україні діють нові правила організації харчування у школах і дитячих закладах
Кабмін оновив вимоги до харчування дітей з урахуванням сучасних потреб, воєнного стану та безпечності продуктів.
8 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку, спрямовані на підвищення якості, безпечності та доступності харчування дітей.
Оновлений документ враховує сучасні потреби учнів, вимоги до поживної цінності страв, а також умови воєнного стану.
Серед основних нововведень:
-
уточнено норми харчування відповідно до вікових потреб дітей;
-
розширено перелік дозволених продуктів, зокрема безлактозних;
-
передбачено можливість організації харчування в умовах воєнного стану та в укриттях;
-
оновлено вимоги до облаштування харчоблоків і зберігання продуктів.
Особливу увагу приділено харчуванню в укриттях: тепер заклади освіти можуть облаштовувати буфетні зони або доставляти гарячі й охолоджені страви до захисних споруд. Дозволено використовувати одноразовий посуд і мобільне обладнання — марміти, термобокси, портативні холодильники. Мінімальний інтервал між прийомами їжі має становити не менше 4 годин.
Ці зміни дозволяють забезпечувати дітей харчуванням навіть у сховищах або підвалах шкіл під час повітряних тривог чи надзвичайних ситуацій.
Реформа шкільного харчування реалізується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської, а Держпродспоживслужба виступає партнером у її впровадженні та контролі за дотриманням вимог безпечності харчових продуктів.
Популярное
15:42, 28 апр 2025
Топ обсуждаемых
12:29, 23 окт 2025

КОММЕНТАРИИ — 0