--.-° --% 0мм

У Кривому Розі зафіксували випадок захворювання на лістеріоз

17:10, 28 апр 2025 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У Кривому Розі зафіксували випадок захворювання на лістеріоз у підлітка 2013 року народження. Про це повідомив лікар-епідеміолог Північного відділення Відокремленого структурного підрозділу «Криворізький районний відділ ДУ "Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"».

Варто зазначити, що в місті це перший випадок з 2017 року. Загалом в Україні у 2025 році це вже другий випадок: перший зафіксували в березні в Закарпатській області.

У минулому році в Україні у І кварталі зареєстровано три випадки лістеріозу, а за весь 2024 та 2023 роки — по 12 випадків відповідно. У 2022 році було зареєстровано лише два випадки захворювання.
У 2024 році лістеріоз виявляли у Волинській, Житомирській, Запорізькій, Чернігівській, Івано-Франківській, Київській областях та в місті Києві.

Що таке лістеріоз?

Лістеріоз — це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія Listeria monocytogenes. Ці мікроорганізми широко поширені у природі — у ґрунті, воді, на рослинах. Джерелами інфекції можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські й дикі тварини, бродячі коти, собаки, а також птахи, зокрема голуби.

Найчастіше людина заражається через їжу. Бактерії можуть міститися у м’ясі, рибі, овочах, фруктах, молочних продуктах, воді з відкритих водойм, а також на посуді чи поверхнях, яких торкався носій інфекції. Є ризик зараження і при догляді за хворими тваринами.

Як проявляється лістеріоз?

Інкубаційний період триває від 3 до 70 днів, найчастіше — близько трьох тижнів. Спочатку симптоми нагадують звичайне харчове отруєння: слабкість, озноб, підвищення температури, діарея, блювота.

Однак хвороба може ускладнюватися ураженням центральної нервової системи: виникають ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Також лістеріоз може проявлятися у вигляді ангіни (ангінозно-септична форма).

Особливо небезпечний лістеріоз для людей із ослабленим імунітетом, літніх, дітей та вагітних жінок, оскільки може призвести до тяжких ускладнень і навіть летальних наслідків.

Як захистити себе?

Щоб зменшити ризик захворювання, дотримуйтесь простих правил:

  • ретельно мийте овочі та фрукти;

  • термічно обробляйте м'ясо, рибу, молочні продукти;

  • пийте тільки кип’ячену або бутильовану воду;

  • уникайте вживання сирих чи недостатньо оброблених продуктів;

  • мийте руки після контакту з тваринами;

  • регулярно дезінфікуйте кухонне приладдя та поверхні;

  • уникайте купання в невідомих водоймах.

При появі симптомів отруєння важливо не займатися самолікуванням і якомога швидше звернутися до лікаря!

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых