--.-° --% 0мм

Обласна влада підбила підсумки роботи за 100 днів

10:45, 22 июн 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Обласна влада підбила підсумки роботи за 100 днів21 червня 2010 року відбулася перша прес-конференція регіонального масштабу голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександра Вілкула. Зустріч з журналістами була присвячена звіту про перші 100 днів роботи.

Звертаючись до представників ЗМІ, Олександр Вілкул підкреслив роль журналістів у розвитку регіону. «Я дякую Вам за довіру, яку Ви виказали мені на першому етапі нашої роботи», - сказав Олександр Вілкул, починаючи прес-конференцію.

Серед поставлених перед ним Президентом України завдань, Олександр Вілкул виокремив наступні:
• відродження економіки області та створення працездатної системи влади.
• підвищення рівня заробітної плати та соціальних гарантій.
• залучення в регіон інвестицій.

Голова облдержадміністрації відзначив, що нарівні з актуальними для всієї країни завданнями, перед Дніпропетровською областю, через її виключний потенціал, було поставлено також і ряд особливих задач. Зокрема, це стосується розвитку ряду унікальних виробництв, яких немає в інших областях, наприклад – розвиток ракетно-космічного комплексу.

Свій звіт про результати перших 100 днів Олександр Вілкул почав з визначення основних «проблемних» сфер області:
*?дороги і комунальне господарство
*?проблеми в промисловості. Вони стосуються і виробництва, і недостатньо високих соціальних стандартів
*?проблеми сільгоспвиробників і сільської інфраструктури
*?захист соціально незахищених верств населення
*?відсутність реальної стратегії розвитку регіону

Олександр Вілкул: «Без стратегії розвитку регіону немає майбутнього. Без цієї стратегії кожному з нас неможливо визначити своє місце в завтрашньому дні».
На підставі завдань, які були поставлені Президентом у рамках програми «Україна – для людей», були визначені пріоритетні напрямки діяльності обласної влади.

Першим завданням стало зростання економіки.
Олександр Вілкул: «При цьому важливо розуміти, що зростання економіки – це не самоціль. Зростання економіки – це основа для зростання добробуту наших громадян, успішного розвитку соціальної сфери. По-іншому це не працює ».

Іншим завданням стало створення працездатної системи влади.
Олександр Вілкул: «Консолідована влада – це основа для ефективного управління стратегією розвитку регіону. Тим більше, що наша мета – повернути Дніпропетровщині звання регіона-лідера!».
Голова облдержадміністрації подякував за виконану роботу і співпрацю керівникам різних рівнів, починаючи від голів селищних рад, голів райдержадміністрацій та районних рад. Він також наголосив на важливості підтримки починань обласної влади з боку Президента, Кабінету Міністрів і профільних міністерств.
Олександр Вілкул: «Сьогодні я можу сказати, що вперше за всю історію нової України вилучення з обласного бюджету знижені в 2,4 рази, з 297 млн грн до 124 млн грн. Більш того, з державного бюджету для розвитку області виділено 158 млн грн дотації вирівнювання. Загальний бюджет області склав 4 млрд 281 млн грн. Тим самим ми заклали основу для нашого подальшого розвитку та просування Дніпропетровщини вперед».

Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул презентував представникам ЗМІ результати тримісячної роботи.

Результати роботи за 100 днів:
• За березень-травень промисловий комплекс області здійснив ривок майже на 30% за обсягом промислового виробництва, в порівнянні з попереднім роком.
• За темпами зростання виробництва і динамікою збільшення обсягів реалізації продукції область впевнено посідає перше місце в Україні.
• Видатки на соціальний захист населення збільшені майже на 30%.
• Фінансування на охорону здоров'я в Дніпропетровській області збільшено на 26% і становить 817 млн. 900 тис грн. У тому числі – фонд оплати праці у медичних працівників виріс на 24%. Фінансування на оплату медикаментів зросло на 32%, а витрати на харчування – на 38%.
• У 2010 році на ремонт доріг Дніпропетровська з обласного та міського бюджетів виділено понад 200 млн. грн. Це майже в 4 рази більше, ніж у попередні п'ять років (за 2005-2009 роки всього було виділено 285 млн.грн.)
• Виконуючи завдання розвитку Дніпропетровської області, активну увагу було приділенро залученню інвестицій. Середньомісячний обсяг тільки зареєстрованих інвестицій в порівнянні з січнем-лютим 2010 збільшено у 1,3 рази. За обсягами залучених іноземних інвестицій область впевнено вийшла на 1 місце серед областей України.
• Дніпропетровська область – лідер із ліквідації заборгованості по заробітній платі. Вперше за останні 5 років протягом одного місяця заборгованість з виплати заробітної плати зменшилась на 15 млн.грн, це майже 20% від загальної суми. При цьому, вже починаючи з квітня, темпи зростання заробітної плати почали збільшуватися. За показниками збільшення реальної зарплати, Дніпропетровщина – на другому місці в Україні!
• Розвиваючи виробництво, було скорочено рівень безробіття. З березня чисельність безробітних скоротилася на 20%. На сьогоднішній момент рівень безробіття у нас – один з найнижчих в Україні.
• Важливим досягненням у боротьбі з кризою стала перемога над інфляцією. В області зупинено зростання цін по основним споживчим позиціям товарів і послуг. За рівнем дефляції в березні-квітні – 99,1%, а в травні – 99,5%, Дніпропетровщина посідає перше місце в Україні!
• Першою в Україні Дніпропетровщина почала впроваджувати систему електронного документообігу з електронним підписом. Програма «Електронна Дніпропетровщина» дозволить істотно скоротити чиновницьку тяганину та зробити прозорою систему прийняття рішень органами влади.

Плани і завдання, які будуть вирішені найближчим часом:
Олександр Вілкул: «Зараз йде робота над масштабною Стратегією розвитку регіону, яка буде презентована в кінці року. А поки що ми вирішуємо термінові і невідкладні справи. Всі наші кроки – вивірені. Я не буду говорити гучних гасел – нам тут працювати довго. Тому буду говорити тільки реалістичні речі».

Серед планів на майбутнє глава облдержадміністрації Олександр Вілкул зазначив такі:
«1. До 31 жовтня дороги у Дніпропетровську будуть якісно іншими. Відповідальність за це я поклав на міського голову Івана Куліченка. Ситуація знаходиться у мене на контролі.
2. До 1 липня на третину зменшити заборгованість по заробітній платі перед жителями Дніпропетровщини. Надалі заборгованість буде зменшуватися відповідно до затвердженого плану. Якщо керівники підприємств не будуть виконувати поставлені завданням, то з 1 липня до них буде застосована адміністративна та кримінальна відповідальність. Заборгованість по зарплаті – це ганебне явище! У цьому питанні у нас із обласним прокурором спільна позиція. Додатково повідомлю – до початку липня буде повністю ліквідована заборгованість по заробітній платі в Дніпропетровському міськелектротранспорті.
3. Забезпечення збору врожаю. Селяни будуть забезпечені необхідними паливно-мастильними матеріалами та технікою.
4. До кінця літа буде завершена газифікація в 10 населених пунктах і проведено водопроводи в 4 населених пунктах області.
5. До 1 жовтня ми змінимо систему маршрутизації пасажирського транспорту в області. Буде вирішене питання транспортування людей до медичних закладів у сільській місцевості.
6. Створення пілотного проекту прогнозування ринку праці та максимально забезпечимо функціонування ланцюжка «школа – вищий навчальний заклад – робоче місце».
7. Разом із центральними органами влади забезпечимо координацію розвитку гордості Дніпропетровщини – ракетно-космічної галузі.
8. Буде забезпечено прозорість виділення земельних ділянок і зроблено цей процес публічним.
9. У цьому році буде забезпечено більше 169 сімей лікарів, учителів та інших бюджетників квартирами в містах і районах області.
10. До кінця року буде закінчено будівництво дитячої обласної лікарні на 410 койко-місць.

Для того, щоб забезпечити реалізацію цих та інших планів, щоб забезпечити системні перетворення в Дніпропетровській області, необхідні як мінімум дві речі:
1. Дотримання «правил гри» всіма учасниками процесу
2. Наявність Єдиної Стратегії розвитку регіону, яка буде функціонувати в рамках Державної програми реформ.
Правила гри в трикутнику «Влада-бізнес-суспільство», або, як багато хто каже, - «принципи роботи» я можу повідомити просто зараз:
• Перше – це законність. І я, як губернатор, є гарантом верховенства права в Дніпропетровській області.
• Друге – це жорсткий контроль за витрачанням бюджетних коштів.
• Третє – гроші, зароблені в області, повинні залишатися в області. Тобто не повинно бути так, що, маючи власні машинобудівні заводи, попередня влада купувала трактори у Китаї. Підтримувати треба власного товаровиробника!
• І четверте – податки треба платити, а заробітні плати – підвищувати. Контроль буде жорсткий – це відповідальність і перед областю, і перед країною».
Олександр Вілкул: «Я готовий підтримувати всіх, для кого інтереси мешканців Дніпропетровщини є програмою дії, а не порожнім звуком».
Голова облдержадміністрації повідомив, що створення Стратегічної програми розвитку займе декілька місяців. Буде необхідна дуже напружена робота, але, як зазначив Олександр Вілкул, в результаті буде створено чіткий план робіт. У результаті Дніпропетровська область почне отримувати в недалекій перспективі значні соціальні та економічні вигоди: нові робочі місця і стабільне зростання доходів від оподаткування.

Презентація концепції роботи над стратегією відбудеться 6 липня 2010 року.
Сама ж стратегія буде презентована в кінці року.

Свій виступ голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул закінчив зверненням до представників ЗМІ:
«Шановні журналісти!
Я почав свій виступ зі слів, що ми з Вами колеги. І нашими з Вами колегами, тими, хто в єдиній упряжці працює на благо області, розвиває її, створює реальний продукт і результат, є тисячі робітників, бізнесмени, лікарі, силовики, вчені – всі, для кого Дніпропетровська область – найдорожча земля.
Упевнений, що разом ми зробимо все, щоб, коли говорили «команда Дніпропетровського губернатора», то мали на увазі не тільки мене і моїх заступників, а всю багатомільйонну область.
За останні роки, перш за все через внутрішні конфлікти всередині області, імідж Дніпропетровщини істотно похитнувся. Зараз ми будемо його відновлювати.
Всі в Україні повинні знати, що Дніпропетровська область – це Лідер. Так було завжди і так буде!»

Управління преси та інформації облдержадміністрації  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0